Om Eike økologiske

Om Eike økologiske

Jeg startet Eike økologiske for å lære meg kunsten å plantefarge. Sakte eksperimentering på leting etter naturens egne farger. Alt skjer i takt med naturen. Sanker jeg for eksempel ikke nok ryllik i løpet av sommeren og høsten blir det ikke mer farge fra ryllik før neste sesong.

Jeg er opptatt av hva vi omgir oss med og lar huden vår være i kontakt med. Eike økologiske tilbyr derfor et giftfritt og varig alternativ, skapt på naturens premisser, for oss og jorda.

I fargeprosessen benytter jeg meg som best det lar seg gjøre av snø og regnvann. Vannet går tilbake til hagen, som igjen produserer fargeemner som gult og rødt løkskall, indigo og tagetes.

Fordi alt er håndfarget vil det alltid være nyanseforskjeller på produktene. Alle produktene er unike og håndlagde, fra hvitt stoff til ferdig produkt.

Alle stoffrester fra produksjonen blir tatt vare på slik at det kan benytte når jeg designer og syr nye produkter.

Hovedmaterialet jeg benytter meg av er hamp. Det er et slitesterkt materiale som blir mykere ved bruk og vask. På grunn av de hule fibrene isolerer hampen mot kulde slik som ull, og puster i varmen. Det absorberer godt og har antibakterielle egenskaper (perfekt for kjøkkentekstiler og barneklær). Hampen krever også svært lite vann ved dyrking og ingen kjemikalier. Og når den tid kommer er den nedbrytbar.

Jeg designer ikke ut i fra sesonger, men ønsket om å skape varige produkter. Jeg bygger Eike økologiske plagg for plagg og farge for farge, og alt vil fungere sammen fordi det kommer fra naturen. Alle plagg er designet for å vokse i, og ment å følge barnet minst to år før det går videre i arverekken. Med HAVRE-buksen kan man f.eks også fjerne elastikken nederst, slik at den blir sommerbukse og kan holde følge enda noen år.

Naturfargede produkter krever litt mer omtanke og kjærlighet enn kjemisk fargede, men jeg tenker at alle ting vi har bør få kjærlighet og bli tatt vare på. Dersom du legger ned tid til å ta vare på tingene dine vil du heller ikke kvitte deg med dem så lett, og de vil etterhvert bære med seg din historie.

Jeg håper at alle Eike-klær får lov til å være med ut og leke, og at når fargene lysner med tiden så er det historien om lek i skog og på svaberg som skrives.

Ta vare

Alle produkter fra Eike økologiske er tilvirket for hånd og farget med planter og/eller matavfall. For å sørge for et langt og fargerikt liv for produktet ditt, vennligst følg disse anbefalingene:

// Håndvask eller maskinvask skånsomt på vrangen.

// Bruk mild pH-nøytral såpe.

// Unngå tøymykner og flekkfjerner.

// Ikke heng til tørk i direkte sollys og oppbevar mørkt.

// Naturlig farge kan være pH-sensitiv. Ved f.eks juicesøl vask umiddelbart med ph-nøytral såpe.

// Naturlig farge vil lysne med tiden. Bruk produktet ditt ofte, elsk det og la det fortelle din historie.